Team KNSB competitie 2023-2024

Zeist 1 speelt in klasse 4E van de KNSB. Dit zijn alle zaterdag-wedstrijden.

Hier de pagina waarop de KNSB de uitslagen publiceert: Uitslagen KNSB klasse 4E

Ons programma staat op http://knsb.netstand.nl/teams/view/4665 en ook hieronder:

DatumTegenstanderWebpagina tegenstander / uitslag indien al gespeeld.Speelt Zeist Uit of Thuis
16 septVrijNiet
7 oktMagnus Leidsche Rijn (Utrecht)4-4 gelijkspelUit
04 novMoira Domtoren 1 (Utrecht)2,5 – 5,5 verlorenThuis
25 novPaul Keres 4 (Utrecht)4,5 – 3,5 gewonnenUit
16 decMoira Domtoren 2 (Utrecht)2,5-5,5 verlorenThuis
3 febZuid-Oost United 1 Amsterdam3-5 verlorenUit
2 mrtAlmere 24-4 gelijkspelThuis
23 mrtBussum 24-4 gelijkspelUit
20 aprRode Loper 1 (Utrecht)4-4 gelijkspelThuis

Onze eerste wedstrijd, zaterdag 7 oktober tegen Magnus Leidsche Rijn, eindigde in een 4-4 gelijk spel. Drie K’s in ons team (Kaemingk, Kalmijn en Kuiken) wonnen, Remises voor Engelkes en Gerard Hamers en verlies voor van Oosten, de vierde K Kirilov en Veltman.

De wedstrijd van 4 november thuis tegen Moira Domtoren 1, werd verloren met 2,5 tegen 5,5. Alleen Sergio Harnandan wist een vol punt te scoren tegen zijn bijna 200 Elo punten sterkere tegenstander, verder bleef het bij remises van Willem-Jan Veltman, Gerard Hamers en Alexander Kirilov.

De uitwedstrijd tegen Paul Keres 4, zaterdag 25 november, werd door ons gewonnen met 4,5 tegen 3,5. Winst voor de eerste twee borden, Sergio Harnandan en IJntze Hoekstra, Vijf remises van Arend van Oosten, Willem-Jan Veltman, Gerard Hamers, Wijnand Engelkes en Alexander Kirilov, en slechts één verliespartij van Tom Kalmijn. Er staat een foto op de site van Paul Keres: https://paulkeres.nl/?p=29961 van de laatste twee partijen, beide remises, Wijnand de hele partij met de rug tegen de muur verdedigend en Alexander die nog probeerde te winnen. Arend van Oosten kijkt toe. Een mooi eindresultaat tegen een op papier sterker team.

Thuis tegen Moira Domtoren 2 op 16 december verloren. Hun tweede team, zoals uit de stand bij de KNSB in deze poule blijkt is minstens even sterk als hun eerste team. Dat ondervonden wij ook: 2,5 punten slechts behaald. Hiervan had Sergio een mooie overwinning, Arend van Oosten, Wijnand Engelkes en Hans Kuiken wisten een remise te maken, Willem Jan Veltman, Gerard Hamers, Johann Kaemingk en Alexander Kirilov verloren.

Hieronder de partij van Sergio. Als u op de eerste zet klikt kunt u de partij zet voor zet volgen met de pijltjestoetsen. Aan het slot van de partij nog een opmerkeliljk gegeven: Het wereldkampioensprogrammat Stockfish 16 vindt 27. Dxg5 vele malen beter dan Sergio’s zet, maar voor ons mensen is het een uitgemaakte zaak: tweemaal geforceerd een Toren winnen tegen een Loper en een Paard is zonder meer uit en wel zo simpel. Sergio’s tegenstander was het daar blijkbaar mee eens en gaf het een zet later op.

Op 3 februari speelden wij in Amsterdam-Diemen tegen Zuid Oost United. De nogal koele speelzaal daar is verborgen gesitueerd, aan het einde van een lange gang binnen een appartementencomplex. De wedstrijd begon goed, met een overwinning van Arend aan bord 3. Helaas zetten we deze trend niet door. Verlies van Hans, remises van Wijnand in een chaotische partij, en Alexander in een solide partij. Toen uw verslaggever wegging rond 5 uur bij de stand 2-2 stonden er nog vier partijen. Dat liep niet meer goed af: winst voor Tom , verlies voor Sergio, Willem-Jan en Gerard. De laatste drie hadden remise onder handbereik maar grepen de kans niet. Einduitslag: 3-5 verloren.

2 maart de wedstrijd tegen het sterke Almere 2. Onder (wedstrijd) leiding van Henk Koksma en (team)leiding door Gerard Hamers bereikte ons team een 4-4 gelijkspel. Sergio en Tom wonnen beide tegen hun op papier sterkere tegenstanders, Arend, Gerard, Wijnand en Alexander speelden remise en Veltman en Kuiken verloren. Hieronder een foto van de laatst overgebleven partij tusssen Bart Krol van Almere en Willem Jan Veltman van Zeist bij de stand 4-3 in ons voordeel. Hoewel tot het laatst toe harde tegenstand biedend, kon Willem Jan het uiteindelijk niet redden.

Foto gemaakt door Tom Kalmijn.

Op 23 maart speelde Zeist 1 uit tegen BSG 2 in Bussum. Geplaagd door OV-verstoringen was Bussum moeilijk te bereiken, maar we konden toch alle acht aantreden. Het werd een spannende strijd met winst voor Arend en Willem-Jan, remises voor IJntze, Sergio, Gerard en Wijnand, en verlies voor Alexander en Hans. Zie ook het verslag van onze tegenstanders op www.bsg-bussum.nl

De laatste wedstrijd, thuis tegen De Rode Loper op 20 april verliep ongemeen spannend. Er werd geen enkele remise gespeeld. Het begon voor ons met een gratis punt omdat de tegenstander van Wijnand Engelkes niet voor 14:00 aanwezig was. Daarna won Gerard, waardoor we al goede uitzichten dachten te hebben. Verlies van Sergio Harnandan na een mislukte aanval, Alexander Kirilov en van Arend van Oosten en we stonden opeens met 2-3 achter Van de vier drie resterende partijen had IJntze Hoekstra in een gecompliceerde partij een Loper tegen twee pionnen gewonnen en maakte het fraai technisch af. Alexcander Kirilov stond de hele partij gedrukt en moest met twee pionnen minder opgeven. Inmiddels had Willem-Jan Veltman een vóórsprong van twee pionnen bereikt en won (4-3). Hans Kuiken stond de hele partij al een pion voor, maar de tegenstander bemachtigde in tijdnood plotseling een vrijpion die onhoudbaar voor Kuiken naar promotie zou lopen. (4-4)

Wat statistieken:

van Oosten, Veltman, Gerard Hamers, Engelkes en Kirilov deden alle acht rondes mee, Harnandan zeven keer en Kuiken zes keer.

Percentueel de beste scores bereikten Hoekstra 83 %, (2,5 uit 3), Harnandan 64 % (4,5 uit 7), Kalmijn 60 % (3 uit 5) en Engelkes 50 % (4 uit 8)

Veltman speelde al zijn partijen met zwart, Harnandan speelde al zijn partijen met wit.