Team SOS competitie 4-tal 2022-2023

De SOS houdt de resultaten bij op deze site

DatumTegenstanderThuis/UitWebsite tegenstanderUitslag
01-11 dinsdagBDSV1ThuisklikhierZeist wint 3,5-0,5
28-11 maandagZZ combinatie 2UitklikhierZeist wint 4-0
14-02 dinsdagOnz Genoegen 2ThuisklikhierZeist wint 4-0
17-03 vrijdagMoira Domtoren 1UitklikhierZeist wint 3-1
11-04 dinsdagHoogland 2ThuisklikhierZeist wint 3,5 – 0,5
26-05 vrijdagHoevelakens S.G. 3UitkllikhierGelijk spel 2-2

Vrijdag 26 mei speelde het 4-tal Zeist 1 de laatste ronde tegen team Hoevelakens S.G. 3 in de laagste klasse van de SOS competitie. Ons team bestond uit 3 deelnemers wegens gebrek aan beschikbare spelers waardoor er een bord moest worden leeggelaten. Het punt voor dat bord (4) ging automatisch naar de Hoevelakers. 

Tom speelde op bord 1 tegen Jerry die al vroeg op avontuur ging met zijn dame waardoor deze gemakkelijk over het bord kon worden gejaagd. De partij eindigde op zet 18 met verlies van die dame en tegelijk mat.

Mees kreeg op bord 3 een petrov tegen. Na de opening was het nog niet gelijk over maar er volgde een slagenwisseling en de tegenstander van Mees had daarna niet genoeg stukken actief om zich effectief te verweren, met een punt voor ons team tot gevolg.

Wendela speelde op bord 2 tegen een jongeman die een rustige en geduldige indruk maakte, een goede schaker in de dop. Wendela koos met zwart voor een koningsindische verdediging maar kwam er in het middenspel niet goed uit. Haar tegenstander had een sterke batterij opgesteld met twee torens en de dame. Verlies van een loper was onvermijdelijk geworden en nadat Wendela daar toen desperado stijl een pion mee gepakt had, bleek de aanval op haar koning te sterk geworden en heeft ze moeten opgeven.

Daarmee kwam de eind stand op 2 tegen 2. Alhoewel de minst goede score van het seizoen is het toch genoeg voor de KNSB kampioenspennetjes waar het beste team uit de ploeg zich op mag verheugen.

Verslag 11 april tegen Hoogland 2

Alex boekte met zwart wederom een overtuigende overwinning met een klassieke aanval op de vijandelijke koning.

Tom kreeg met wit in de opening een voorsprong in ontwikkeling o.a. doordat de tegenstander op zet drie zijn paard van c6 terug op het veld van oorsprong plaatste. Uiteindelijk koos zijn tegenstander voor de lange rokkade terwijl deze eerder b5 had gespeeld. Met een witte pion op a4 viel de verdediging van zijn koning in duigen met winst voor Tom tot gevolg.

Mees zijn tegenstander opende met d4, wat met het Hollands beantwoord werd. Omdat zijn tegenstander wat terughoudend ontwikkelde, begon Mees – in plaats van een Stonewall op te zetten – druk te zetten op het centrum. Een mooi plannetje om de dame tegen de koning aan te kunnen pinnen slaagde niet, en met een bijzonder goed gevonden paardzet van wit was alle gif uit het spel van zwart. Het lukte wit ook niet meer om het initiatief te grijpen, en omdat er in de poging om de pin op te zetten al veel stukken van het bord verdwenen waren, werd er besloten tot remise.
Ook Henk won met wit zijn partij waardoor het viertal een 3.5 tegen 0.5 overwinning boekte.

Verslag vrijdag 17-3-2023 Uitwedstrijd Moira Domtoren – Zeist:

Wendela op bord 4 stond al vrij vroeg een pion voor. Haar tegenstander speelde nog lang vastberaden door terwijl de stukken van het bord vlogen in het voordeel van Wendela met de bijbehorende winst uiteindelijk.

Mees op bord 3 speelde Schots maar niet scheef. Hij boekte halverwege de avond een fraaie zegen met mat als eindresultaat en nam de rest van de avond om zijn tegenstander en omstanders het een en ander uit te leggen. Dit zag er uit als een gezellige boel en het vond plaats in een ander lokaal en was dus niet storend.

Tom op bord 2 speelde met zwart zijn geliefde Petrov en kwam er goed uit maar blunderde op zet 15. Hij verloor daardoor zoveel materieel dat opgeven hem wel gepast leek. Zijn tegenstander leek erg blij met zijn winst.

Alexander op bord 1 zette zijn tegenstander na 15 minuten al mat op h7 met een loper plus dame batterij. Zijn tegenstander reageerde daarop met: “O, dat had ik niet gezien”, hetgeen duidelijk gehoord werd in het hele lokaal. Maar Alex wist er nog een gezellig avondje schaken van te maken omdat zijn tegenstander bereid was nog wat informele potjes te schaken.

Al met al toch nog een mooie 3 – 1 overwinning voor Zeist.