Team SOS competitie 6-tal 2023-2024

In deze competitie (SOS: 3E) speelt Zeist 2.

De stand staat op https://sosc.netstand.nl/divisions/view/364 (Opent op nieuw tabblad)

Het speelschema staat op https://sosc.netstand.nl/teams/view/2595 (opent op nieuw tabblad)

Hieronder de websites van onze tegenstanders, waarop ook de adressen van die clubs:

https://muiderschaakkring.nl/schaakclub-muiderberg-scm/

https://www.bsg-bussum.nl/

https://www.lokaaltotaal.nl/nijkerk/organisaties-en-verenigingen/s/schaken/nijkerkse-schaakclub

https://www.schakeninhoogland.nl/

https://www.svdoorndriebergen.nl/

Het Kasteel Lekstroom

s.v. Trio | Schaakclub De Meern /Leidsche Rijn (trioschaak.nl)

http://www.dbcschaak.nl/index.shtml

https://ssc1922.nl/

Verslagen van de wedstrijden

Zeist wint 3 oktober van BSG 3 met 4,5-1,5. Winst voor Kalmijn, Kuiken en Rijkers, Remise voor vd Bilt, Koksma en van Köningslöw. Geen verloren partijen aan Zeister kant. Een langer verslag volgt.

De wedstrijd van 22 september Muiderberg 1 – Zeist 2 is geëindigd in 2,5-3,5. Winst voor Zeist 2 dus. En dit ondanks dat Zeist met maar vijf spelers opkwam.

Muiderberg 1Zeist 2
M.J. Norden1/2-1/2J.C. Kuiken
M. van Teunenbroek1-0 regl.N.O.
F. Steensma1-0H.W. Koksma
B. van Dijk0-1T.F. Kalmijn
G. Groenewegen0-1W. Oskam
J. Duyts0-1F.T. Bikker
TOTAAL2,5-3,5

Hans speelde met wit op bord 1: “Na de opening lukte het mij om een sterk centrum en de loperpaar te krijgen, zwart had ook een zwakke pion. Echter ik won deze pion niet op de juiste wijze en mijn tegenstander kreeg tegenspel. Uiteindelijk ontstond een dame-eindspel waarin ik eeuwig schaak niet kon verhinderen.”

Bord 2: pass

Henk speelde met wit op bord 3: “Ik speelde met wit Engels en wist een pion te veroveren. Mijn tegenstander sloeg daarop mijn paard en ik sloeg zijn paard terug met de “ verkeerde” pion. Ik had niet in de gaten dat mijn andere loper niet meer gedekt stond wanneer hij mij met zijn dame schaak gaf, waarbij hij mijn beide lopers tegelijk aanviel. Ik verloor dus een loper tegen 1 pion. De partij ging voort terwijl ik mijn uiterste best bleef doen, maar zonder dat ik nog een goede kans kreeg. Ik gaf op.”

Tom speelde met zwart op bord 4: “Mijn tegenstander speelde de Mieses opening: de eerste zet is dan d3. Ik ben daar niet bekend mee maar wist het nog volgens theorie te spelen tot zet 9. Het werd een enorm strategisch geschuif maar mijn tegenstander rokeerde niet en zijn koning was kwetsbaar. Daar heb ik uiteindelijk gebruik van kunnen maken met winst tot gevolg.”

Wendela speelde met wit op bord 5:  Wendela wist al snel een kleine materiele voorsprong te bereiken en won.

Floris speelde met zwart op bord 6:  “Voor mij was het de allereerste keer om externe competitie te spelen. Erg leuke ervaring! Mijn tegenstander opende Italiaans. Ik ging er vrij agressief in met pionnen-aanval richting F3-paard op de koningsvleugel. Omdat mijn tegenstander vlot had gerocceerd naar die kant, leidde dat tot een kwetsbare koning (open h-rij). Vervolgens had ik het geluk dat mijn tegenstander een fout maakte waardoor het plots mat in twee was (die ik nog bijna over het hoofd had gezien; maar omdat ik mij had voorgenomen iedere zet consequent alle tactische ‘check/capture’ mogelijkheden na te lopen zag ik hem!). Korte partij daardoor. Klaar in 15 zetten 😉.

Hoogland 3- Zeist 2:

Hoogland 3Zeist 2
J.P Koster0-1W. vd Bilt
P.W. de Mol0-1T.F. Kalmijn
S.I. Vucinec0-1J.C. Kuiken
J.F.C.M. Oosterhout1/2-1/2B. von Königslöw
S.F.Y. van Kampen0-1W. Oskam
B.A. vd Kruk1-0P. Rijkers
1,54,5

Tom Kalmijn: ik blunderde tactisch in de opening maar mijn tegenstander maakte er niet echt gebruik van. toch was mijn stelling daarna wel wat gedrongen en het duurde lang voordat ik het initiatief terug kon pakken. Na een remise voorstel te hebben afgeslagen won ik twee pionnen en mede weegens tijdsdruk gaf mijn tegenstander het toen op.

Bas von Königslöw: ook in mijn partij een fout, ergens halverwege, waardoor ik een kwaliteit achter kwam te staan. Wel kon ik een stevige verdediging optuigen. De tegenstander gaf voor 2 pionnen de kwaliteit terug omwille van een vermeende doorbraak van zijn pluspion op de damevleugel. Ik kon gelukkig het opmarcheren hiervan tegenhouden en op de koningsvleugel durfde hij niets te doen. Op het moment dat ik remise door zetherhaling wilde claimen bood hij dat zelf aan. De tegenstander, Hans van Oosterhout, laat de groeten doen aan Herman Hamers.

Zeist 2Kasteel Lekstroom 4
W. vd Bilt0,5-0,5H. Weerdenburg
T. Kalmijn1-0J. Damstra
B. von Königslöw1-0M. Uljee
H. Koksma1-0L. vd Klis
W. Oskam1-0W. Klomp
P. Rijkers1-0W. Schoor
Totaal5,5-0,5

Van: Bas von Königslöw:

Hier nog enige impressies van onze wedstrijd tegen Kasteel Lekstroom. Dit blijkt een fusie-schaakclub te zijn van Ijsselstein, Nieuwegein en Vianen.


Meest opmerkelijk was het aantal dames.
Bij ons achter het bord Wendela = 16,7%
Bij hen achter de borden 2 dames = 33%.
Tellen we zowel de dames en koningen op de 6 borden als achter de borden mee dan wordt het % dames zelfs 42 (15 / 36).
Bij Kasteel Lekstroom dromen ze van een apart dames-team!
Nog veel hoger lag onze score: 5,5 uit 6 = 92%. In onze afdeling tot nu toe de hoogste score.  Het Kasteel bleek tamelijk lek.
Wij hebben daarmee halverwege de competitie de koppositie veroverd in SOS 3E, wat niet meteen de krant zal halen.
Ik moet hier wel terugdenken aan een wijsheid van Johan Cruyff. Hem werd in de rust van een belangrijke wedstrijd gevraagd naar de kansen van Real Madrid, dat met 2-0 voor stond.
Cruyff: “ze gaan het nu echt moeilijk krijgen!” De verslaggever: Huh?? Ze staan 2-0 voor….  Cruyff: “Precies! De tegenstander zal nu fel gaan aanvallen. “

Schaaktechnisch werd de winst op borden 3-6 binnengehaald door solide en toch actief spel en profiteren van fouten (tot zelfs blunders).
Op bord 2 had Tom een mooie stelling met vele dreigingen opgebouwd toen ik naar huis ging. Mss kan Tom zelf nog aanvullen.
Op bord 1 speelde Wouter tegen Hans v Weerdenburg, echt wel een naam voor een Kasteelheer. Ik zag een vrij complexe stelling met wederzijdse kansen die er al met al remise-achtig uitzag en dat werd het ook.

DBC 4- Zeist 2 van 12 januari 2004:

DBC 4Zeist 2
R. Smit0-1J.C. Kuiken
M. van Stee1/2-1/2T.F. Kalmijn
O.G.H. Ward1-0B. von Königslöw
S. Hoeben1-0W. Oskam
J. van Lopik1/2-1/2H. W. Koksma
T. Schijf0-1P. Rijkers
Totaal3-3

Twee punten werden ingebracht door Hans Kuiken en Pleun Rijkers. Door daarbij twee remises van Tom Kalmijn en Henk Koksma werd een gelijk spel bereikt. Zeist 2 staat nu bovenaan in de competitie, maar heeft wel één wedstrijd meer gespeeld dan naaste concurrent TRIO 2. De wedstrijd tussen ons team en TRIO 2 staat voor 4 maart op het programma.

Er is tot nu toe één persoonlijk verslag binnen van deze wedstrijd:

Pleun speelde met zwart en begon na de opening niet zo goed. Misschien door warmte in de zaal of door verwarring omdat er geen coördinaten op het bord stonden. Hij stond onder druk maar kon naar het einde toe zijn positie een klein beetje verbeteren. In de overgang naar het eindspel kon hij wat druk zetten en maakte zijn tegenstander een cruciale fout door een Toren weg te geven. Daarmee was het in Pleuns voordeel beslecht.

Verslag Zeist 2- S.S.C. 3 (Soest) 6 februari 2024:

Zeist 2S.S.C. 3 (Soest)
J.C. Kuiken0,5-0,5S. Florijn
W. vd Bilt1-0B. Ruiter
T.F. Kalmijn1-0L.F. Moorman
B. von Königslöw0,5-0,5M. Leegwater
H.W. Koksma0,5-0,5S. van Nigtevecht
P. Rijkers0-1G. Schaveling
Totaal3,5-2,5

Bas van Königslöw werd na de partij in de analyse achteraf door de computer verrast. In Bas’ eigen woorden: “Als ik in deze stelling één zet NIET overwoog was het wel d5xc6 wegens verlies van de Dame op d1. Maar toch is dat volgens de analyse op Lichess de beste zet. In het vervolg blijkt dan dat pion c6 zeer sterk staat en door de witte stukken zo goed ondersteund kan worden dat wit kan winnen”

( commentaar Wijnand:) Het levert onmiddellijk een Loper en een Toren op voor de Dame, met daarnaast promotiekansen voor de pion. Die zwart nauwelijks kan verhinderen, want als zwart na bijvoorbeeld d5xc6 Td7xd1 Tb1xd1. Tb8-c8 de pion probeert tegen te houden komt tóch c6-c7, want als zwart de pion dan pakt komen er twee witte Torens op de achtste rij, en wint Wit een tweede Loper erbij.

Op 4 april won Zeist 2 met grote cijfers van Doorn-Driebergen 2:

Zeist 2Doorn-Driebergen 2
W. vd Bilt1-0A.L. vd Linden
T.F. Kalmijn1-0P.C. Rijsdijk
J.C. Kuiken1-0N. Karayilan
B. von Königslöw1-0E.R. Brands
H.W. Koksma1/2-1/2J. van Oostrum
P. Rijkers1-0R.M.J. v Nieuborg
Totaal5,5-0,5

In de laatste ronde won Zeist 2 met grote cijfers van Nijkerk en promoveerde door de aldus behaalde tweede plaats naar de tweede klasse SOS. Gefeliciteerd!:

Nijkerk 1Zeist 2
M. Flohr0-1W. van der Bilt
R. Flohr0-1J.C. Kuiken
E. van Munster0-1T.F. Kalmijn
N. Flohr0-1B. von Königslöw
C. van der Heiden0-1W. Oskam
L. van Steeg0-1P. Rijkers
Totaal0-6

Beste mensen, hier nog enige sfeer-impressies van de laatste competitie- wedstrijd van dit seizoen.

Wendela had cadeautjes meegenomen voor Tom en Pleun omdat zij diverse malen met hen mee had mogen rijden. Ook de tegenstanders deelden cadeautjes uit, vooral op het schaakbord.

Nijkerk is een kleine schaakclub met minder dan 20 leden. Consumpties moesten contant betaald worden, waar niet iedereen uit het ontwikkelde Zeist op gerekend had. De team-opstelling werd aan het begin van de avond bepaald aan de hand van de opgekomen schakers. De niet opgestelde schakers speelden in hetzelfde zaaltje onderlinge potjes vergezeld van goed hoorbaar commentaar. Gezellig koffiehuis-schaak dus.
De wel opgestelde spelers waren wat terughoudender maar of dat hun niveau ten goede kwam?? Gelachen werd er wel. “Mag ik u iets aanbieden?” “Jazeker, remise graag” .
Na zo’n 2 uur spelen was het al 5-0 voor Zeist. Op bord 1 trof Wouter als enige zware tegenstand tegen een speler met gelijke rating. Terwijl de rest van het team al thuis was wist hij ook deze partij te winnen. Een daverend slot van de competitie.

In de wedstrijd tegen nr 1 Trio in maart hadden we kansen op een gelijkspel maar we misten de benodigde scherpte en dit liep uit op verlies. Verder 7 maal gewonnen en 1 maal gelijk. Zeist eindigt nu met 38 bordpunten uit 9 wedstrijden in de poule als 2e, wat voldoende is voor promotie.

Bas von Königslöw